top of page

Ce este și ce nu este creștinismul

E iarna, o iarna rece și hidoasă.


Deși e doar mijlocul , pare că nu se va mai sfârși. Și nu mă refer acum doar la ce ne indică calendarul.

Se pare ca întreaga umanitate a intrat în ultima ei eclipsă- crize, pandemie și un nou război la orizont. Se pare că umanitatea nu este in stare de una singură să iasă din acest coșmar. Așa și nu a învățat nimic din istoria sa și ultimele două războaie mondiale.

Religia e opium pentru popor - aceasta este definiția lui Lenin pentru religie, prima auzită de mine în scoala, la facultate. și mă gândesc acum: dacă Dumnezeu nu există, de ce atâta zarvă, mânie împotriva lui?

De ce lupta împotriva lui? căci au fost omoriti chinuiti în pușcării sute de mii, milioane de creștini doar în URSS.

Dacă vom vorbi aici despre religie, e necesar sa dăm o definiție clară , ce înseamnă asta , la ce ne referim. Orice religie se referă la fenomenul vieții și prevenirea ei, istoria omenirii, da o lamurire la lumea înconjurătoare , cursul și finalitatea ei , norme de conduită , valorile esentiale incontestabile și toate acestea pot fi acceptate doar prin credință, din imposibilitatea de a urmări proveniența lor.

Reieșind din această definiție religia este necesitatea imperioasa a oricarui om! Oricare din noi avem nevoie de o lămurire completa și adevărată a lumii în care trăim și niște reguli de conduită în societate, la care sa ne aliniem. În toate domeniile, noi am inventat un etalon care ne da posibilitatea sa cantarim cand e vorba de o greutate, sa masuram distanța , dacă e vorba de spațiu- comparandu-le cu etalonul putem da o apreciere.

Pentru sfera spirituala dintotdeauma religia ocupa locul unui etalon, în lume nu s-a descoperit nici un popor în afara religiei. Ateismul este invenția oamenilor și a apărut acum doua secole în urmă

Mi-a luat zeci de ani că să mă descotorosesc de mentalitatea materialistă, de ideologiile care deși se bat cap în cap, în esența sunt aceleași, invenții omenești, miraj pentru mințile noastre . Exista sute , zeci de mii de culte , religii, curente filozofice si ele deși se aseamănă și conțin frânturi de adevăr nu pot fi toate adevărate, adevărul nu are variante. Este doar unul! Eu am ales să cred în acea care se confirmă, aceasta este și metoda științifică orice afirmație este adevărată doar dacă se confirma în fapte și în timp.

Ce nu este creștinismul


1. CREȘTINISMUL nu ESTE O RELIGIE RITUALICA

De cele mai multe ori cînd se vorbește de biserica, cei mai mulți își vor închipui o clădire înaltă și fastuoasa. Ei bine- asta nu e adevărat. O biserica e comunitatea oamenilor credincioși, sute de ani creștinii au fost persecutati si nu adunau într-un local ci pe unde apucau, dar biserica a fost fondată de primii 12 ucenici ai lui I Hristos și există de aproape 2000 de ani.

Mai mult ca atât din ceea ce am văzut eu bisericile tradiționale de azi aproape că nu mai au nimic din ceea ce este creștinismul cu adevărat, au doar o formă de evlavie fără conținut.


2. Creștinismul nu este un simplu sistem filozofic, cu toate ca este cea mai ampla , logica si completa explicatie a lumii ce ne-nconjoară.


3. Credința creștină nu este un set de norme etice morale, deși include cea mai înaltă morala din cele existente. Nu aspectul, forma exterioară ,

Frecventarea bisericii, cantarile, slujirea in biserica au cea mai mare importantă la creștini . Esența creștinătății este schimbarea, repararea naturii noastre deteriorate- lupta cu toate patimile noastre și efortul de a respecta cerințele Evangheliei. Toate celelalte sunt secundare.


Ce este creștinismul


1.Creștinismul este o credință profundă într-un plan divin etern. Lumea aceasta nu este lăsată la voia hazardului ci exista un plan divin conceput de Dumnezeu în cadrul căruia se desfășoară toate evenimentele și cu un final in eternitate!

2.Creștinismul este o formă nouă de a trai, bazată pe supranatural, nimeni nu devine crestin pe cale intelectuala, acceptind niște adavaruri existentiale ca fiind adevarate ci este vorba de o transformare radicala a gindirii și ulterior a vieții- prin intervenția lui Dumnezeu în viața omului, ce scriptură numește - naștere din nou!

3 Creștinismul presupune al urma pe Hristos, a fi un ucenic practic al Lui, unul care tinde să se asemene total lui.

4. Creștinismul este o modalitate de a anticipa viitorul, ce conține un sistem profetic complet și exact, noi ca creștini știm ce urmează sa se intample. Cel care a trecut prin experiența nașterii din nou ,începe sa inteleaga evenimentele prezente și cele viitoare, pe noi nu ne sperie ce se întâmplă în jur fiind că cunoaștem finalitatea tuturor lucrurilor. 99 % din profetiile bibliei s-au intamplat si deci și restul urmează sa se intample.

5. Creștinismul este o poveste de dragoste adevărată, cu un final fericit pentru cei ce vor crede și vor rabda pina la urma. Este vorba despre un mire și o mireasa. Mirele Ceresc este Domnul Hristos, iar relația s-a cu biserica , trebui sa fie una profundă și adevărată. Această relație își are punctul culminant în ceruri cu nuntă fiului lui Dumnezeu cu mireasa s-a Biserica. Deși este arată metaforic- este adevărată!

Credința ne dă libertate de frica morții și de robia păcatului. Credința ne învață să iubim cu adevărat, atât pe Dumnezeu ca izvor al vieții și a tuturor bunurilor, a creațiunii în mijlocul căreia trăim, cât și a apropiaților noștri.


Credința este puntea care ne duce acasă, în ceruri, în familia fericită care o căutăm intuitiv, drumul spre eternitate , este calea întâlnirii cu Tatăl Nostru Ceresc.

Dragă prietene, fă un pas in întimpinarea Lui și el te va găsi, va veni chiar în inima ta.


Comentarios


bottom of page