top of page

Despre război 1

Cu siguranță, tema războiului care se agită din ce în ce mai tare în inima Europei, este cea mai actuală și arzătoare.

Bunelul meu a luptat în al doilea război mondial, a fost ranit dar a a murit rapus de tifos in 1943. Străbunicul a luptat în primul război mondial.

Cum se întâmplă că din nou, după două războaie mondiale devastatoare care abia dacă au fost depășite , Europa dă naștere la unui nou război? Din nou, suntem amenințați pe deasupra capului cu măciuca nucleara. De ce suntem din nou aici?

Eu am 60 de ani și evenimentele din Ucraina mi-au amintit de un alt episod de acum 50 de ani.

Eram elev prin clasa a-5 sau a 6-a. Și atunci lumea era la un pas de un război nuclear. Nu înțelegeam prea multe dar îmi amintesc cu lux de amănunte cum profesorii ne scoteau pe toți in spatele școlii, într-un parc și ne antrenau : cum sa reacționam în cazul că se desfășoară un bombardament cu bombe nucleare.



Profesorul strigă arătând cu mâna- explozie în dreapta! explozie in stanga! și noi trebuia să ne lăsăm imediat pe iarba cu fata în jos și brațele peste cap, pozitionați cu picioarele spre acea direcție unde a fost explozia.

Armele și războaiele sunt o plagă a umanității și dacă studiem istoria vedem că istoria omenirii este istoria războaielor.

Cineva a calculat că în ultimii 3500 de ani în războaie au murit cc3.5 miliarde de oameni iar pământul a avut doar 292 de ani de pace !!!

Animalele luptă pentru mâncare, pentru teritoriu și atât.

De ce lupta oamenii între ei?

Freud a spus ca din cauza agresiunii interioare, Hegel – că asta e o legitate a dezvoltării societății. Lenin a explicat-o prin lupta de clasă. În general , oamenii condamnau violenta și crimele, dar nu știu cum se face ca în anumite cazuri clasele sociale, religii nu doar că o justifică dar și le consideră un act de eroism militar, cu o remarca- asupra dușmanului.

Opinii multe diverse dar carul tot acolo rămâne. Noi construim orașe ca mai apoi să le distrugem naștem copii ca să-i trimitem să moară- ce se intamplă cu noi?

Ceva nu bine, ceva e putred in noi.

Omul a evoluat foarte mult în controlul materiei, tehnologiile ne fac viața mult mai ușoară dar spiritual degradează constant.

Și dacă pană acum în urma războiului supraviețuiam cel puțin biruitorii, azi un război nuclear ar nimici toți oamenii dar și Pamantul.

Cine ne va scoate din acest cerc vicios?


To be continued


Comments


bottom of page