top of page

Iertarea


Iertarea de sine si iertarea celorlalți sunt probabil pașii cei mai complicați pe care îi avem de făcut în această viață.

Iertarea celorlalți nu poate să se întîmple fară iertarea de sine.

Iertarea de sine este un proces de cunoștere, de conștientizare a naturii sinelui.


Atunci cînd avem greutăți în a ne ierta pe noi înșine- pentru că nu am reușit ceva, pentru că nu am putut îndeplini așteptările altor oameni, pentru că nu știm mai bine - iertarea celorlalți nu poate avea loc la nivelul inimii doar la nivel mental.

Iertăm la nivel mental pentru că menținerea acelor gînduri grele consumă foarte multă energie vitală pe care altfel am putea folosi pentru a trăi viața. Așa cum uităm sau alegem să uitam ceva care ne-a facut rău.

Iertarea celorlalți are loc atunci cînd reușim să ajungem la un alt nivel de conștientizare a sinelui.

Cînd înțelegem că nimeni pe pamînt nu este obligat și nici născut pentru a ne îndeplini nouă toate dorințele și nevoile, cu toată complexitate pe care o presupune acest fapt, având in vedere că ne naștem complet neputincioși si dependeți de bunătatea și grija celorlalți -putem să mergem mai departe și să începem să construim pas cu pas, așa cum știm.


Doar cei care au un rol pozitiv și activ la contruirea vieții trebuie să ramînă, sau sa aibă acces la viața noastră. Putem ierta pe cineva care ne face rău cu bună știință dar acea personă nu trebuie să existe în mod obligatoriu în viața nostră pentru că aduce cu ea o energie negativă care se bate cap în cap cu energia iertării, deci produce un regres, un blocaj.


Cred că aceste convinceri ale mele (practicate în măsura conștientizării) sunt niște aberații în urecile unui orfan care a fost adus pe lume și apoi a fost părăsit pe stradă sau pentru toți care s-au nascut într-o familie abuzivă sau cineva care s-a născut cu o oarecare difență fizică, oarecare neputință. Și totuși, cred că tocmai de acolo poate naște iertarea adevarată. Energia aceea care ne schimbă viețile doar auzind și învățînd din poveștile lor.


Din sufletul celor mai necăjiți de lume naște lumina și dragostea de viață adevărată.





Commentaires


bottom of page